Yaşam

Uzmandan Strep A bakterisine karşı önemli uyarı: ‘En net belirti boğaz ağrısı’

Avrupa’da artan ve 10 yaş altı çocuklarda sıklıkla görülen Streptokok bakterisi Türkiye’de de etkisini artırmıştır. Ankara’da 3 yaşındaki Aras Sönmez’in ölümüne neden olan streptokok hakkında uzmanından uyarılar geldi. Kocaeli’de muayenehanesi bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Gürkan, hastalığın en net belirtisinin boğaz ağrısı olduğunu belirterek, hasta çocuğun mutlaka evinde 10 günlük bir tedavi sürecinden geçmesi gerektiğini söyledi.

‘Gelen vakaların çoğu streptokok mikropları’

Bu ay normalden daha fazla streptokok vakası olduğunu belirten Dr. Suat Gürkan, “Bu hastalık son günlerde çok yaygın. Geçen ay grip de çok yaygındı. Hala yaygın ama bu ay streptokok mikrobu öne çıktı. Olayların çoğu streptokok mikrobu. Mikrobun bir diğer adı da beta. yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile karşılaşılır.Yüksek ateş dışında halsizlik, halsizlik, kemik ve eklem ağrıları gibi problemlere de neden olur.Üstelik aniden şiddetlenebilir.Romatizmal problemlere de neden olabilir. Böyle boğaz ağrısı, ‘Boğaz ağrısı geçer, ilaç almamalı’ anlamına gelmez. Çünkü 2-3 hafta sonra durum böyle olmuyor” Mikrop romatizmal problemlerle kendini gösterebilir. Bu nedenle öncelikle bu mikrobun var olup olmadığının netleştirilmesi ve ardından 10 gün süreyle tedavi altına alınması gerekiyor. 10 gün tedavi uygulanmaz ise bu mikrop kemik ve eklem ağrıları, kalp romatizması gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir.”dedim.

‘Tedavinin 10 günde tamamlanması gerekiyor’

Hastanın 10 gün tedavi görmesi gerektiğini ve ilaçlarını kesinlikle bırakmaması gerektiğini belirten Gürkan, “2-3 hafta sonra kemik ve eklem ağrıları oluyor. Genellikle kendiliğinden geçiyor ama çok nadiren kalp romatizmasına neden olabiliyor. geri dönüşümsüz kapak sorunlarına neden olabilir.Romatizmalı kalp.Hastalığa genellikle bu mikrop neden olur.O yüzden böyle bir çocuk gördüğümüzde mutlaka 10 gün tedaviyi tamamlıyoruz.İşte bu yüzden ‘Şu bela’ diyerek ilaç kullanmayı bırakmamalıyız. çocuk şimdi iyileşti, ateşi yok, boğaz ağrısı yok.’ Mikrobu tespit etmek için testlerimiz de var;Strep Örneğin hızlı test A var.Bu testler bazen negatif olabiliyor.Dün bir hastam yüksek ateşle acile geldi.hatta influenza domuz gribi testi pozitif çıktı. .Boğazının fotoğrafını gönderdiler.Boğazda beyaz noktalar ve damarda kırmızı noktalar vardı.Streptokok A testleri de bulundu, 2 kez negatif çıktı.Çocuk geldi muayenelerimizi yaptık.İşte doktor ihtiyacı var Sanatını kullanması için. Laboratuvara göre değil, her zaman kendi deneyimlerini devreye sokması gerekiyor. Çocuğumuzun ileride bir sıkıntısı olmasın diye 10 günlük tedaviye başladık” diye konuştu.

‘Çocuklarımızı hasta olduklarında okula göndermemeliyiz’

Hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Dr. Gürkan, hasta çocukların okula gönderilmemesi konusunda uyarıda bulundu, “Boğaz sorunu olan bir çocuk geldiğinde aileleri de uyarıyorum ve 10 günlük tedaviyi uygulamaları için reçete yazıyorum. En belirgin özelliği boğaz ağrısı. Yemek yerken bademcikler karıncalanıyor. Yüksek ateş, kemik eklem ağrıları ve baş ağrısı diğer belirtilerdir geçer tabi ki geçer okulların temas etmesiyle artar bu dönemlerde dikkat etmek lazım çocuklarımızı hasta olduklarında okula göndermemeliyiz bunu yapmalıyız hem daha çabuk güzelleşsin hem de arkadaşlarına bulaştırmasın diye.Bu sefer evlerine de bulaşıyor ve bu daha da büyüyebilir Hasta olanların mutlaka evde dinlenmesi ve tedavi olması gerekiyor”terimleri kullandı.

erzin-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu