Komisyonlu başörtüsü teklifi (2)
BAŞ BÖLGESİNE ANAYASA GÜVENCESİ GETİRİLMESİ KONUSU KABUL EDİLMİŞTİR
Başörtüsüne anayasal güvence getiren Anayasa’nın 24. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören birinci unsur, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. İkinci unsur üzerinde müzakereler devam ediyor.
Komisyon, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Küme Lideri İsmet Yılmaz’ın yanı sıra 336 milletvekilinin imzaladığı Anayasa değişikliği teklifini görüşüyor. , ‘vicdan, dinî inanç ve kanaat (düşünce) özgürlüğü” konulu 24’üncü maddede ortak değişiklik teklifi sundu. Teklifte; ‘Dini inanç’ kelimesinin kaldırılması önerildi. Teklif hakkında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, başörtüsüne ilişkin teklife sundukları tekliflerle destek vermek istediklerini vurgulayarak, “Başörtüsü meselesinin daha geniş bir ifadeyle kadın giyimi meselesinin gündem olmasını istemiyoruz. İstismar alanı olarak görülüyor.Biliyorsunuz Sayın Başkan Sayın Kılıçdaroğlu’nun faturası sorununu gol pası olarak görmemize rağmen sorunu o şekilde değerlendirmiyoruz. Başörtüsü sorununu bir pasta ve bu pastadan alınacak bir dilim olarak görmediğimizi belirtmek isteriz.Çok istekliyiz.CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da iktidar partisinin başörtüsü önerisini kampanya malzemesine çevirme niyetinde olduğunu söyledi. “Seçimi kaybedersek, tüm kazanımlarınızı kaybedersiniz. Aman dikkat edin bir daha kızlarımız, çocuklarımız okullara giremiyor.” Bu çerçevede bir kampanya hazırlığı olduğu açıktır” dedi. Yapılırsa destek vereceklerini vurgulayarak, Anayasa’nın aile bütünlüğünü koruyan 41’inci maddesine karşı çıktıklarını belirterek, “Acaba hangi zihniyet LGBTİ’yi veya başka bir sorunu kızlarımızın yanına getirebilir” dediler. başları açık mı, örtülü mü?” Neden ikisini bir pakette tartışma gereği duyduk? Ancak aileyi, çocuğu ve kadını korumaya yönelik başka tehditler de var. Her gün sabah gazetelere baktığınızda, internet sitelerine baktığınızda çocukların, iş yerlerinin istismarı, kadın-erkek fark etmez yani çocuklar, kızlar, erkekler. çeşitli yerlerde çeşitli şekillerde taciz, Şiddet, aile içi şiddet, taciz, tecavüz ile ilgili birçok rahatsız edici ve yürek burkan haber var. 41. madde ile ilgili olarak ‘Aileyi koruyacağız, hanımı koruyacağız’. Güzel, güzel. Teklife bakıyoruz, sorun değil. Peki ya çocuk istismarı? Onlarda rahatsız edici bir şey var mı? Endişelenme? Anayasaya taşınmasına ve korunmasına gerek yok mu? Hayır neden? AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur da geçmişte başörtüsü mağduru olduğunu vurgulayarak geçmiş deneyimlerini anlattı. Ama şimdi hepimiz başörtülü milletvekili olarak TBMM’deyiz.” Konuşmaların ardından CHP ve İYİ Parti’nin başörtüsüne ilişkin ortak önergesi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. CHP VE İYİ PARTİ KOMİSYONDAN ÇIKTI Önergeleri reddedilen CHP ve İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Sizin amacınız farklı. Biz temel vermek istiyoruz, reddediyorsunuz” diyerek yönetim kurulundan toplu halde ayrıldılar. ‘gösteri’ olarak yorumladı.
Başörtüsüne anayasal güvence sağlayan 1. maddenin kabul edilmesinin ardından, Anayasa’nın 41. maddesinde değişiklik öngören aile bütünlüğünün korunması konusu tartışıldı.